#
Algemeen, Beton

TU Eindhoven; energiebesparing betonbouw

27 februari 2018

Link invoegen‘Doe die deur dicht, de kou komt in huis!’ ‘Laat de zonwering zakken, anders wordt het veel te warm!’ Iedereen weet het: hoe beter je de kou en de warmte buiten weet te houden, hoe behaaglijker het binnen is. We zijn dus driftig aan het isoleren geslagen. Steeds dikkere pakken isolatie zorgen voor het behalen van steeds hogere isolatiewaarden. Maar is dat wel de goede weg? Nu lopen architecten en constructeurs al tegen problemen aan bij de detaillering van spouwmuren. De wanden worden gewoon te dik... Daar komt bij, als het buiten warm is, warmt de binnentemperatuur in staalbouw - hoe goed ook geïsoleerd - toch bijzonder snel op.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK TOONT AAN: 'BETONBOUW ZORGT VOOR BETER COMFORT ÉN BESPAART ENERGIE'

Een nuttige eigenschap van beton is nu juist dat het veel beter in staat is dergelijke pieken in temperatuurschommelingen te dempen. Om aan te tonen in welke mate dit het geval is bij verschillende gebouwen, heeft de TU Eindhoven een onderzoek gedaan naar de invloed die de thermische massa van materialen heeft op het energieverbruik en het binnenklimaat van drie specifieke gebouwen.

Het resultaat van dit onderzoek - dat werd uitgevoerd door dr. ir. T. van Hooff en prof. dr. ir. B. Blocken van de Faculteit Bouwkunde, Building Physics and Services in opdracht van Conferm – toont aan dat het bouwen van bedrijfsgebouwen in beton een energiebesparing op kan leveren tot maar liefst 16%.

De thermische massa van de materialen waarmee wanden, vloeren en daken van een gebouw zijn opgebouwd, heeft een duidelijk effect op het temperatuurverloop in dat gebouw. In het onderzoek zijn drie gebruikelijke constructies betrokken: beton, staal en metselwerk.

Beton tot 16% zuiniger!

De uitkomsten van dit wetenschappelijk onderzoek zijn zeer duidelijk: het onderzochte bedrijfsgebouw van beton is gemiddeld tot maar liefst 16% zuiniger in energieverbruik dan de thans nog zeer veel voorkomende bedrijfsgebouwen in staal. Beton vormt een uitstekende buffer tegen warmte én kou. In de praktijk betekent dit, naast minder energiekosten, een veel constanter comfortniveau zowel in de zomer als in de winter.

Wil dat zeggen dat we alleen met beton werken? Zeker niet!
Conferm realiseert met evenveel passie en vakmanschap constructies van hout of staal en hybride gebouwen. Wij adviseren u graag over de materiaalkeuze waarmee uw bouwplannen optimaal kunnen worden gerealiseerd.

Wilt u het hele onderzoek inzien of benieuwd naar een praktijk verhaal? Klik dan hier om het onderzoek te downloaden.

Bron foto: project Neele-Vat.